Jdi na obsah Jdi na menu
article preview

História kapely HopeRise

Kde bolo, tam bolo, kedysi dávno sa dvaja mladí ľudia (Majo Fusko a Johny Rybár) rozhodli, že by bolo perfektné, keby existovala v Rajci gospelová kapela a že by bolo ešte lepšie, keby ju založili práve oni dvaja. Nič im v tom nebránilo, a tak sa v roku 2004 zrodila gospelová kapela HopeRise, čo vo voľnom preklade ...

2004-2007
     Kde bolo, tam bolo, kedysi dávno sa dvaja mladí ľudia (Majo Fusko a Johny Rybár) rozhodli, že by bolo perfektné, keby existovala v Rajci gospelová kapela a že by bolo ešte lepšie, keby ju založili práve oni dvaja. Nič im v tom nebránilo, a tak sa v roku 2004 zrodila gospelová kapela HopeRise, čo vo voľnom preklade znamená „Vychádzajúca nádej.“

p1020143.jpg

     Prvá úloha, ktorá nadšencov čakala, bola nájsť priestory, kde by mohla kapela skúšať. Hľadali, hľadali, a napokon našli. Farský úrad Rajec, konkrétne vtedy nový rajecký dekan Vladko Kutiš, bol natoľko nadšený touto myšlienkou, že ochotne uvoľnil jednu zo svojich garáží za farou. A tak sa začalo veľké prerábanie neútulnej garáže na miesto budúcich skúšok. Vyžadovalo si to kopec času a námahy, ale napokon sme to dobojovali a slávnostne sme otvorili našu skúšobňu. Samozrejme, hneď sme si aj zahrali, a tým sme ju tak trochu pokrstili.

     Prvotná „formácia“ kapely bola zložená z piatich členov. Ale poznáte to, začiatky bývajú ťažké, a tak sa niektorí členovia museli s nami rozlúčiť. Ale aj tak im ďakujeme, menovite Ďurimu Židekovi a Mirovi Brosovi, že to s nami ťahali aspoň určitý čas. Toto obdobie bolo dosť náročné, lebo nikto nevedel, čo bude ďalej. Našťastie bolo v Rajci a jeho okolí ešte veľa dobrých muzikantov, a tak sa postupom času novými členmi kapely stali Peťo Jakubík, Peťa Slottová, Palo Záň a Roman Kameník. 

21040_262848734409_6710614_n.jpg

Vtedy sme akosi vycítili, že toto bude to správne zloženie, s ktorým môžeme pracovať. Členmi kapely boli toho času okrem spomínaných nováčikov aj "ľudia od začiatku", Majo Fusko, Roman Majerčík a Jojo Rybár. Začalo obdobie veľkých skúšok, kde sme pracovali na plné obrátky, rozpracúvavali sme staršie „hity“ a vymýšľali nové piesne. Po mesiacoch driny sme boli schopní kapelu ukázať svetu. Nasledovali koncerty, kde sme chválili Pána našou hudbou, zažili množstvo krásnych vecí a kde sme sa ako kapela toho veľa naučili. Tou najväčšou odmenou pre nás boli vždy samozrejme spokojní diváci, ktorí si nás prišli vypočuť. Naše cesty nás zaviedli dokonca do nahrávacieho štúdia Braňa Valka v Nitrianskom Pravne, kde sme si vyskúšali, aká náročná, ale zároveň obohacujúca, je práca a nahrávanie v štúdiu.

 

2008-2009
     Čas plynul, prišiel rok 2008. Tento nebol tiež len takým obyčajným, pretože kapelu postretlo veľa zmien - odchod Romana Majerčíka a Pala Záňa, ktorým touto cestou veľmi pekne ďakujeme za ich obetavú prácu. Taktiež prišlo asi polročné tápanie a hľadanie kvalitných hudobníkov, ktorých sme nakoniec našli, a tak sme do svojich radov privítali basgitaristu Peťa Šaleka a novú sólovú gitaristku Terezku Kavcovú, ľudí, ktorí s nami tvoria hudobne asi najplodnejšie obdobie fungovania kapely. 

dsc01828.jpgTáto zostava začala tvrdo "makať". Zistili sme, že si hudobne veľmi dobre rozumieme a začali sme budovať spoločenstvo spojené nielen hudbou, ale hlavne vzájomným priateľstvom. Zmena nastala aj s príchodom nového školského roka. Peťa Slottová sa stala našou "externistkou", pretože odišla študovať do Rakúska priečnu flautu, nástroj, s ktorým si dokonale rozumie.

2010
     2010-ty rok priniesol ešte nejaké zmeny. Našťastie, nikto neodišiel, práve naopak. Najprv sa pridala Maťa Zafková a po pol roku aj jej mladší brat Mário. Obidvaja načas "osedlali" mikrofóny a posilnili spev. Po sčítaní a odčítaní všetkých členov nám teda vyjde výsledok osem členov kapely HopeRise. 

385442_10150473689654410_936923951_n.jpg

Ak sa však bavíme o histórii kapely, nemôžem nespomenúť ešte troch ľudí - Dávida Zafku, Maťa Fusku a Jančiho Špánika, ktorí sa starali a starajú o technickú podporu podujatí a jednoznačne aj oni tvoria časť histórie tohto spoločenstva.

     Farnosť Rajec v 2010 naštartovala aj novú prípravu birmovancov, nazýva sa Alpha kurz. HopeRise sa do nej zapojil jemu najbližším spôsobom - hudbou. Každý piatok počas prípravy robila kapela pre mladých ľudí krátke piesne chvál, teda modlitbu spevom. Ani sme snáď netušili, ako práve Alpha kurz ovplyvní ďalšiu existenciu HopeRise...

2011
     ...po dlhom premýšľaní, motivovaní birmovaneckými Alpha kurzami, sme sa rozhodli, že chceme a pokúsime sa, aby sa v Rajci každý mesiac konali Piesne chvál. Teda čas, v ktorom ľudia spievajú, modlia sa, zamýšľajú a posilňujú svoje priateľstvo s Bohom. A tak sa druhá sobota v mesiaci stala pravidelným dňom Piesní chvál, ktoré si vytvárajú už svoju vlastnú tradíciu, pretože sa konajú dodnes.

396383_10150473682264410_1364510445_n.jpg

2012
      Prišiel rok 2012 a kapela HopeRise sa už definitívne prestala "nudiť". :) Skúšky, Alpha, Piesne chvál, účasť na rôznych festivaloch, to spolu činí viac ako 20 "veľkých" koncertov ročne. Mário v sebe dokonca našiel veľký skladateľský talent, a tak sa začalo oveľa intenzívnejšie pracovať aj na vlastnej tvorbe. V máji toho roku sme skúsili svojpomocne nahrať demo verzie týchto našich pesničiek, ktoré sa stále tešia veľkej obľube na internete. Zverejnili sme k nim aj akordy, preto sme radi, ak si ch nejaká iná kapelka pridala do svojho osobného playlistu.

2013
     Rok 2013 napriek avizovanému koncu sveta prišiel, a tak sme opäť mohli pokračovať v dobre rozbehnutých projektoch. Piesne chvál pre mnohých ľudí (a je ich stále viac) predstavujú už pravidelnú súčasť ich sobotného programu. Okrem toho kapela pracovala stále aj na ďalších projektoch, ako Alpha kurzy pre birmovancov a rôzne iné koncerty a podujatia. Personálne sa nemenilo nič, iba sa trošku premiešali úlohy. Terezka sa zo sóla presunula na obrysovú gitaru a Mário sa chytil úlohy sólistu, čo sa ukázalo ako veľmi dobrý ťah, pretože kapela hrá ešte kvalitnejšíe. 

581467_10151720887239410_2082328351_n.jpg

 

Cez leto si Jojo "odbehol" na skusy do Ameriky. Počas jeho neprítomnosti pomohol kapele bubeník skupiny Popcorn Maťo Cabaj, ktorému aj touto cestou ďakujeme, pretože kapele veľmi pomohol a počas leta odohral viaceré piesne chvál a koncerty. Za rok sme toho postíhali celkom veľa a uvideli ešte ďalšie mestá a dediny Slovenska.

2014
     Rok sa nám rozbehol obrovskou rýchlosťou a kapela HopeRise pokračuje v začatých projektoch. Naďalej organizujeme pravidelné Piesne chvál, na ktoré chodí stále viac ľudí a onedlho hrozí, že kostol bude malý :) Ľudia prichádzajú z rôznych miest, z blízkeho aj veľmi ďalekého okolia, aby spolu vo viac ako 400člennom spoločenstve vzdali chválu Otcovi. Ste srdečne pozvaní pridať sa k týmto chváličom :)
     Program roka je celkom plný, pokračujeme v Alpha kurzoch, hrávame na viacerých svadbách a v lete sa okrem účasti na festivaloch pokúsime o nultý ročník vlastného rajeckého festivalu, ktorý bude 21. júna. Veľmi sa tešíme, ak budeme mať možnosť stretnúť sa spolu na akomkoľvek podujatí.

      A tak sme sa dostali až k dnešku. Stále spojení hudbou sa snažíme posilňovať naše hudobnochválové spoločenstvo na ceste vpred...

999837_10152284256764410_301379224_n.jpg